16 martie 2023

Ziua Internațională a Francofoniei 2023

Va informăm şi vă aşteptăm la evenimentele organizate în luna martie, aniversând 30 ani de la intrarea României în Organizația Internațională a Francofoniei.  

Organizația Internațională a Francofoniei – OIF- (în franceză Organisation internationale de la francophonie) este o organizație internațională care, pornind de la afinitatea pentru limba si cultura franceză, reunește state și guverne de pe cinci continente: 53 de state membre si 13 state cu statutul de observator. Între inițiatori s-a numărat Léopold Sédar Senghor.

Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat la 20 martie 1970. Incepand cu această dată, ziua de 20 martie marchează „Ziua Internațională a Francofoniei„. În 1993, la Sommet-ul din Mauritius, România a obținut statutul de membru cu drepturi depline al acestei structuri.

Al XI-lea Sommet al francofoniei s-a ținut la București, în zilele de 28 și 29 septembrie 2006, având ca temă Aplicarea noilor tehnologii de comunicare în procesul educațional.

Ca în fiecare an Alianţa Franceză Ploieşti sărbătroreşte Francofonia prin activităţi care se adresează profesorilor, studenţilor şi elevilor din Ploieşti şi judeţul Prahova.

Va invităm la aceste evenimente :

  • 14 martie 2023, orele 11.00 la Biblioteca Universităţii Petrol-Gaze Ploieşti – conferinţa Didactique du français langue étrangère à l’ère des sciences cognitives, prezentată de dl AMIR MEHDI, profesor doctor în pragmatica si analiza discursului, didactică, psihologie cognitiva la Universitatea din Tiaret, Algeria.

Organizatori: Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti, Facultatea de Litere şi Stiinţe, Departamentele         Filologie si Stiinţele Educaţiei în colaborare cu Alianţa Franceză Ploieşti.

  • 15 martie 2023, orele 10.00, Sala Marea Unire din Palatul Culturii Ploieşti – conferinţa Didactique du français langue étrangère à l’ère des sciences cognitives; echanges de bonnes pratiques Algerie Roumanie, prezentată de dl AMIR MEHDI, profesor doctor în pragmatica si analiza discursului, didactică, psihologie cognitiva la Universitatea din Tiaret, Algeria.

            Organizatori: Alianţa Franceză Ploieşti si Inspectoratul Școlar Județean  Prahova 

  • 22 martie 2023, orele 13.00, Alianţa Franceză Ploieşti – concursul internațional de limba franceză La Plume d’or. Concursul se adresează tuturor elevilor de liceu cu un nivel bun de limba franceză.